Yleinen

Someriippuvaisuus, kansantauti

12.2.2017
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarttuhan se minuunkin, tuo someriippuvuus. Nuorista sanotaan että ovat aina kännykkä kädessä ja peukalot käy, katse on koko ajan kännykässä, kävellessä, istuessa, syödessä, autoa/pyörää ajaessa, AINA.
Nuori on sitten se joka kirjoittaa peukaloilla ja vanha on se joka tökkii etusormella kuten minä ja vielä usein väärää nappia. Tuo on kyllä huvittavan totta, joka nuorella on känny kädessä jos he ovat ns vapaalla, tai tai ylipäätään tilanteessa jossa ei mitenkään voi kännykkää käyttää, niitä tilanteita tosin on todella vähän.
Jopa lääkärin vastaanotolla on känny käsissä, kerran kun näin kävi, minä otin myös oma puhelimeni esille, avasin facen ja aloin ääneen kommentoimaan päivityksiä, silloin tyttö laittoi kännykän pois mutta tosin vielä kerran avasi puhelimen ja luki viestejä, minä seurasin taas perässä ja sillon neitokainen laittoi puhelimen takataskuun jossa se pysyi koko loppuvastaanoton ajan vaikka välillä kuului piip.
Nuorempi väki pitää kännykän käyttöä niin luonnollisena että ottavat sen esiin aina ja jokapaikassa, vanhemmat yrittävät enempi peitellä ja nolona pyytävät anteeksi jos puhelin soi vaikka vastaanottotilanteessa.
Kun minulle tuli kaularankaan välilevypullistuma jokunen vuosi sitten ja olin kaiken vapaa-ajan makuuasennossa koska siinä oli vähiten kipua niin löysin somen lopullisesti ja kaikilla herkuilla.
Ensin luin illat oman alan julkaisuja ja olin tyytyväinen kuinka nyt viisastunkaan joka päivä, tuota en tiennyt, enkä tuota, voi että, tuo on on kyllä tärkeä tietää.
Pian kyllästyin, sitten tuli fb, insta, twitteri…. ei ollutkaan niin tylsää, oli mukava lukea toisten tekemisiä kun itse en voinut tehdä kuin maata petissä. Henkilöt joita en läheskään kaikkia edes ollut koskaan tavannut, tulivat tutuiksi kun seurasin heidän tekemisiään päivittäin.
Tuli sekin tutuksi, etkä ovat suosittuja, keitä arvostetaan, sanoi he melkein mitä tahansa niin sata tykkää, sitten jollakin oli vähän kavereita ja tykkäysiä sen mukaisesti.
Tietyt pelisäännöt näky olevan kun joku laittaa kuvan jossa on nätisti tavalla tai toisella niin jo muut kehuu ja siihen takas että kiitos kiitos itse olet kaunis…
Jotenkin outoa että sadat ihmiset joita ei tunne tietävät menoni, ajatukseni ja arvostukseni, mikä minut sai kiukkuseksi ja mitä sairauksia minulla on ja minne aion matkustaa, tietää miltä lapseni näyttää, monta koiraa mulla on ja paljon muuta.
Ei ne ole pelkästään ne nuoret jotka ovat somekoukussa, myös keski-ikäiset ja vanhemmatkin ovat samassa tilanteessa. Puhelin, tabletti tai tietokone avataan jopa satoja kertoja vuorokaudessa vaan päivitysten katsomista tai tekemistä varten.
Aamulla ensin avataan kännystä fb ja katsotaan mitä uutta eilisen jälkeen, sitten vasta aamuaskareisiin. Päivällä useaan otteeseen käydään kurkkaamassa kuin siellä nyt menee ja onko omat päivitykset saaneet huomiota, illalla vielä lopuksi hyvää yötä kamut vaikka suurin osa näistä kamuista on täysin tuntemattmia.
Aika kamalaa orjuutta. Eihän tässä sinänsä mitään pahaa ole mutta kyllä se osaltaan lisää fyysistä passiivisuutta, kuormittaa niskahartiaseudun lihaksia ja rasittaa silmiä.
Se on myös aikaa joka on pois joltakin läheiseltä,lapselta, puolisolta tai ystävältä. Itse menen välillä toiseen huoneeseen somettelemaan kun ihan nolottaa oman puolison aikana tuijotella puhelinta.
No omalla kohdalla somettaminen väheni luonnollista tietä kun kaularanka parani ja tuli taas muutakin elämää kuten arjen askareita, jotka tuntuivat tosi mukavilta sitten kun niitä pystyi kivutta tekemään. Enpä aiemmin osannut arvostaa kaupassa käyntiä, imurointia tai roskien viemistä. Kun paranin niin voi että nuo hommelit tuntui ihanilta.
Jos haluat vähentää somen käyttöä niin tee se, mieti ainakin onko se tullut sinulle liian tärkeäksi. Jos vaikuttaa että on niin ota pikku niksit käyttöön että pääset someriippuvuusestasi.
Tee siitä vaikeampaa, jos fb on kännykässä ja sisäänkirjautuminen napin painalluksen päässä niin poista tämä helppous ja aseta sisäänkirjauminen työläämmäksi niin että joudut joka kerta kirjottamaan sekä käyttäjätunnuksen että salasanan, muuttele salasanaa usein, voit jopa poistaa vaikkapa fb:n kännykästä niin että se toimii vain pöytäkoneella.
On hyvä viestitellä läheisien kanssa vaikka mesen ja whatsappin välityksellä, yhteydenpito on tärkeää mutta laske joskus kuinka monta viestiä laitat päivässä ja onko ne kaikki tarpeellisia ja hyödyllisiä, onko ne korvanneet täysin puhelinkeskustelut ? Toisen äänen kuuleminen on kuitenkin myös tärkeää.
Osaatko laittaa itsesi tauolle puhelimesta, ottaa päivässä aikaa että puhelin ei ole joka hetki läsnä elämässäsi joakisena sekunttina ?
Näitä hetkiä ilman puhelinta voisit lisätä päivääsi vähän kerrallaan, vaikkapa kun olet toisen ihmisen kanssa niin laita puhelin äänettömälle, keskity siihen hetkeen ja henkilöön joka on kanssasi juuri silloin. Samoin kun olet kaupassa, kassajonossa, autolla ajamassa, syömässä, ties missä, näitä hetkiä on paljon jolloin voit ottaa vapaata puhelimesta. Voit myös pitää sapattivapaata vaikka yksi päivä viikosta kun et käytä puhelinta tai tietokonetta vapaa-ajalla ollenkaan, kokeile voit hämmästyä !
Itse lähden nykyisin usein metsälenkeille ja mökille täysin ilman puhelinta. En oo vielä kuollut ja maailma pyörii edelleen. Mutta se tunne kun puhelin, tabletti ja tietokone on kotona ja minä yksin jossain muualla, voi vitsi, se on mahtava tunne, se on VAPAUS ! Otappa aikaa itsellesi ja huomaat kuknka rentouttavaa on olla välillä YKSIN :)

Hannele

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Ei kommentteja

Vastaa