Yleinen

Vanhusten ja hoitajien hätähuuto, kukaan ei kuule

30.1.2019
194A7BAF-DDF9-483D-B55D-7ED46555B44A

Tämä uusi myllytys julkisuudesta vanhusten hoidon laiminlyönneistä ja uupuneista hoitajista ei ole mitään uutta.
Lähes 30 vuotta kotikäyntejä tehneenä olen nähnyt aitiopaikalta kuinka huonolla tolalla vanhusten hoito on, oli se sitten kotihoito tai hoivakoti, yksityinen tai julkinen.
Vanhukset ovat heitteillä, vain välttämätön tehdään ja usein ei sitäkään. Aikaa yhtä vanhusta kohti on aivan naurettavan pieni, ei voida edes puhua hoidosta, enemminkin säilöön otosta ja mahdollisimman halvalla. Hoitajat ovat tunnollisia, venyvät yli omien voimiensa. Valittaa ei kannata kun se ei hyödytä mitään. Tulevat lääkärin vastaanotolle siinä pisteessä että kaikki jo selkänahasta revitty, työtä ja vastuuta liikaa, haluat hoitaa hyvin mutta aikaa ei ole. Moni itkee vastaanotolla, ei jaksa enää, ahdistaa, masentaa, työt tulee uniin, jatkuva paine ja stressi. Tilanne kestämätön. Pako toisiin töihin tai sitkeily oman terveyden kustannuksella.
Vanhukset säilöön otettuna hoitokodissa tai yksin kotona minimaalisilla avuilla. Apuja kotiin ei saada tarpeeksi, jos et pärjää eikä ole omaisia auttamassa, lanssirumba koti-akuutti-koti kunnes kuolema korjaa. Tämä on ollut tilanne vuosikymmeniä koko ajan vain pahentuen.

Eikö päättäjillä ole tosiaan mitään tietoa miten asiat ovat ! Menkää päiväksi sen vanhuksen rinnalle katsomaan ja kokemaan miltä se tuntuu tai hoitajan töihin vanhuspuolelle, tuskin kukaan selviäisi koko päivää loppuun. Ei ajele kotihoitaja takseilla, omalla pikkuautolla kiertää talosta taloon, ehtii olla pienen hetken ja osa hommia jää kesken muttabei auta, lähdettävä on että ehtii edes piipahtaa jokaisen luona ja lista on yhden työvuoron aikana pitkä.

Kun lähden kotikäynniltä, tulee usein itku silmään, häpeä ja suru, tämänkö vanhuuden turvan he ovat ansainneet ?

Kiitos mahtavat hoitajat, kiireen keskelläkin ovat hymy huulilla ja tekevät kaikkensa. Todelliset sankarit !

Kiitos vanhukset kun rakensitte meille vapaan hyvinvointivaltion, me saamme nyt nauttia teidän kovan työnne hedelmistä.
Te ette itse päässeet niistä koskaan nauttimaan.

Hannele

Sinua saattaa myös kiinnostaa

2 Kommenttia

 • Reply Leena 30.1.2019 at 23:17

  Jos Suomessa oikeasti arvostettaisiin vanhuksia,
  heitä hoidettaisiin paremmin kuin nyt.
  – Geriatrian professori Jaakko Valvanne

  • Reply Hannele Vahantila 30.1.2019 at 23:48

   Sehän onnikivanha totuus että yhteiskunnan arvomaailman peilaa se kuinka he hoitavat vanhukset.

  Vastaa