Terveys

Ferritiini

6.3.2019
IMG_4454

Ferritiini – uusi muoti-ilmiö vai pettämätön elimistön rautavarastojen mittari?

Väsyttääkö, hengästyt helposti, kärsit hiusten lähdöstä? Loputon väsymys ja voimaton olo voivat kieliä alhaisesta ferritiinistä.

Raudanpuutteen oireet ja syyt

Tyypillisimmät raudanpuutteen aiheuttamat oireet kuten väsymys, huimaus ja fyysisen suorituskyvyn lasku liittyvät usein raudanpuutteen aiheuttamaan anemiaan. Mutta voiko raudanpuute ilman anemiaa aiheuttaa vastaavia oireita? Vaikka raudanpuute ilman anemiaa on yleensä oireeton, voi raudanpuutteeseen joskus liittyä oireita jo ennen anemian kehittymistä, toteaa LT sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Jokke Hannuksela.

Suomalaisista 1-2 prosentilla on tänä päivänä anemia. Lievemmästä raudanpuutteesta kärsii noin 10 prosenttia suomalaisilta, arviolta 240 000 naista ja 90 000 miestä. Raudanpuute voi kehittyä naiselle runsaista kuukautisista, tai sitä voivat pahentaa raskaudet, synnytykset, verenluovutukset – joskus myös keliakia, suolistotulehdukset tai happosalpaajien runsas käyttö.

Onko minulla raudanpuute?

Ferritiinin mittaus ei kuulu Suomessa perusverikokeisiin. Ongelmana on, että verenkuvassa ei välttämättä näy viitteitä raudanpuutteesta, vaan hemoglobiiniarvo voi olla raudanpuutteesta huolimatta hyvä. Varsinaista anemiaa aiemmin voidaan rautavarastojen niukkuus osoittaa tutkimalla ferritiinipitoisuus – jos sitä on alle 30 mikrogramma litrassa, arvo on liian matala, summaa sisätautien erikoislääkäri Esa Soppi.

Henkilöllä saattaa olla raudanpuutteen oireita jo pitoisuuden ollessa ns. normaalin alueen alaosissa. Normaali ferritiiniarvo ei kuitenkaan aina merkitse riittäviä rautavarastoja, koska ferritiinipitoisuus nousee myös akuuteissa ja kroonisissa tulehdussairauksissa. Nyrkkisääntönä kuitenkin on hyvä muistaa, että matala tai viitealueen alaosissa oleva ferritiinipitoisuus on aina aihe korjata raudansaanti, kun muut mahdolliset raudanpuutteen syyt on poissuljettu.

Jos siis koet omaavasi edellä kuvattuja raudanpuutteen oireita, älä epäröi hakeutua laboratoriokokeisiin. Selvitä oma ferritiiniarvosi ja keskustele jatkotoimenpiteistä lääkärisi kanssa.

Kyytiä raudanpuutteelle jääkaapin ja pilleripurkin kautta

Monipuolinen ja punaista lihaa sisältävä ruokavalio ovat raudanpuutteen ehkäisyn perusta, mutta selvän raudanpuutteen korjaaminen vaatii lääkityksen. On hyvä muistaa, että maitotuotteet heikentävät ja C-vitamiini puolestaan edistää raudan imeytymistä ravinnosta. Tämän vuoksi rautatabletit kannattaa nauttia C-vitamiinipitoisen nesteen kera.

Hannele

Lähteet:
www.laakariportaali.fi
www.mehilainen.fi

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Ei kommentteja

Vastaa