Sairaudet

AURINKO JA MELANOOMA

11.4.2016
MINNAN KUVA

Lumet ovat sulaneet vauhdilla ja kevät etenee hurjaa vauhtia, päivä pitenee ja aurinko alkaa kuumottaa poskipäitämme. Nyt on korkea aika kaivaa aurinkovoiteet esille – useimmiten paras hankkia uudet pakkaukset, jos viimekesäisäisten päiväykset ovat jo vanhentuneet.

Ikäväkseni olen diagnostisoinut alkuvuoden aikana jo kolme melanoomaa. Onneksi kaikki olivat varhaisvaiheessa todettuja, joten ennuste näissä kaikissa on hyvä. Viime vuotisen Suomen syöpärekisterin mukaan ihosyöpien määrä on lisääntynyt 1960-luvulta alkaen peräti 9-kertaiseksi! Elinikäinen melanoomariski on eurooppalaiselle noin 1/100.
Auringon ultraviolettisäteily on ihosyöpien – kuten melanoman- tärkein riskitekijä. Ultraviolettisäteily aiheuttaa ihon soluihin DNA- vaurioita ja ihon ennenaikaista rappeutumista (rypyt, pigmenttihäiriöt, veltostuminen ym) sekä heikentää ihon puolustuskykyä. UV-säteilyn karsinogeeninen vaikutus alkaa kertyä ihoon jo lapsuudessa ja jatkuu koko elämän ajan. UV-säteilyn aiheuttamia mutaatioita voidaan todeta laajalti myös auringonvalolle altistuneessa terveessä ihossa! Ihon palaminen nuoruusiällä viisi kertaa tai useammin suurentaa melanoomariskin yli kaksinkertaiseksi.

Meillä saattaa olla virheellisiä käsityksiä auringon UV-säteilystä. Tässä muutamia:

1. Suojaako rusketus ihoa ? Tosiasiassa ruskettuminen on ihon puolustautumiskeino UV-sätelyn haitallisia vaikutuksia vastaan. Rusketus pyrkii antamaan suojaa, jottei ihosolu saisi lisävaurioita. Solun DNA-vaurioita syntyy jo UV-anoksilla, jotka eivät vielä aiheuta auringonpolttamaa.

2. Antaako ruskettunut iho yhtä hyvän suojan kuin suurikertoiminen aurinkovoide? Valitettavasti tumma rusketus vaalealla iholla vastaa vain aurinkosuojakerrointa 4

3. Pilvinen ilma suoja palamiselta? Jopa 80% auringon UV-säteilystä pystyy tunkeutumaan kevyen pilvipeitteen läpi.

4. Suojaako vesi uimaria/sukeltajaa palamiselta? Vesi ei vaimenna UV-säteilyä vielä uintisyvyydessä, vaan säteily tunkeutuu pinnan alle jopa puoleen metriin saakka.

5. Voiko aurinkosuojavoiteiden ansiosta ottaa aurinkoa paljon kauemmin? Aurinkovoiteiden käyttöä ei ole tarkoitettu lisämään auringossa vietettyä aikaa, vaan lisäämään ihon suojaa aurinkoaltistuksen aikana.

6. Jos iholla ei tunnu kuumuutta, ei pala? Näin ei ole, sillä auringon UV-säteily ei tunnu iholla, toisin kuin lämpöä aiheuttava infrapunasäteily.
Mistä tunnistaa melanooman?
Melanoomaa on epäiltävä, jos ihon luomi alkaa kasvaa, muuttaa väriään, sen ympärille tulee satelliitteja tai se vuotaa verta tai visvoo, on rajoiltaan epätarkka/epäsäännöllinen, kutiaa tai muutoin ärsyyntyy. Tosin yli puolet melanoomista kehittyy aivan puhtaalle iholle ja vain pienempi osa saa alkunsa pigmenttiluomista!
Melanoomalle altistavia tekijöitä ovat runsasluomisuus, helposti palava ihotyyppi, pisamataipumus, punertavat/vaaleat hiukset, ihon palaminen lapsuus/nuoruusiällä, ihon toistuva palaminen, lähisuvussa melanoomaa.

Perimällemme emme mahda mitään, joten on muita keinoja ennaltaehkäistä melanooman syntymistä:
1. Vältä voimakasta, suoraa altistumista auringolle: ihon punoitus on jo merkki palamisvauriosta! Etenkin klo 11-15 välillä tulisi olla poissa auringonpaisteesta.
2. Aurinkovoiteita tulisi käyttää riittävästi, lisättävä päivän mittaan sekä suosia suojakertoimia 30-50 spf. Aurinkovoiteen vaikutus alkaa vasta noin puolen tunnin kuluttua iholle levittäminen jälkeen.
3. Suosi aurinkosuojia: varjot, katokset ym
4. Vaatteet suojaavat hyvin auringonvalolta: tumma kangas suojaa paremmin kuin vaalea ja silkki/puuvilla paremmin kuin tekokuidut. Lierihattua/lippistä eikä aurinkolaseja kannata unohtaa.
5. Tietyt lääkkeet voivat herkistää valolle (sulfat, doksimysiini, tetrasykliini, jotkin diureetit ja jotkin psyykenlääkkeet ym.)
Nauttikaamme auringosta maltilla ja hyvin suojautuen!

Minna Kostiainen, ihotautilääkäri

Sinua saattaa myös kiinnostaa

1 Kommentti

  • Reply Stiina Ahonen 8.5.2016 at 14:44

    Hei,

    googlailin aurinkovoiteitten historiaa. Ensimmäiset tulivat toden teolla markkinoille 1950-luvun tienoilla (faktan taso Wikipedia, joten voi olla myös väärä). Kuitenkin mietityttää, että jos melanoomat ovat lisäntyneet 60 -luvulta lähtien, eikö voisi olla syytä epäillä aurinkovoiteiden edesauttavan ihosyövän syntymistä?

    Vai onko kyse siitä että aurinkovoiteen kanssa ihmiset ovat olleet auringossa kauemmin kuin iho luonnostaan kestäisi? Toisaalta noihin aikoihin alkoi koneiden käyttö esim. maanviljelyssä lisääntyä, joten siihen asti ollaan pihalla oltu pitkiä päiviä juuri lämpimämmän auringon aikoihin.

    T. maallikko

  • Vastaa